Kuchnia to strategiczne miejsce dla ekologii. To tu zużywa się najwięcej energii i wody. Na co warto zwrócić uwagę, by nie szkodzić środowisku?
Choć zakładamy coraz większą wagę do ochrony naszej planety wciąż mamy wiele do zrobienia. Zużywamy dwa razy więcej energii niż pozostali mieszkańcy Unii Europejskiej. nie oszczędzamy nadmiernie wody, wciąż marnotrawimy jedzenie i z trudem przychodzi nam segregowanie śmieci. Tymczasem jest wiele sposobów, na to, by żyć oszczędniej i w przyjaźni z przyrodą. Pomagają nam w tym różne gadżety, a także coraz bardziej nowoczesne, energooszczędne urządzenia. Wystarczy tylko chcieć ich używać.
A. Śmieci
W segregacji odpadów, a jest ona koniecznością, pomagają specjalnie zaprojektowane kosze (od 99 zł) z przegródkami lub kilkoma wyjmowanymi pojemnikami – najbardziej praktyczne są te, które mają ich trzy lub nawet cztery. Jeśli nie są fabrycznie oznaczone, warto samemu zrobić odpowiednie naklejki i umieścić je na pokrywkach, by domownicy wiedzieli, które odpadki, gdzie wrzucać. W koszach powinny znaleźć się biodegradowalne worki (od 3 zł) Warto też zaopatrzyć się w domowy kompostownik i gromadzić w nim odpady organiczne.
B. Zmywarka
Nowoczesna wydajna zmywarka powinna mieć klasę 4+++ (co gwarantuje niskie zużycie energii) i pobierać jak najmniej wody (ok 61). Starajmy się ją włączać, gdy jest pełna, albo – o ile rodzina jest niewielka – poszukajmy takiego modelu, który ma jeden z poniższych programów: „połowa wsadu”, oszczędny (ekonomiczny) lub bio (woda nagrzewa się do temp. 50 st. C. Zamiast używać gotowych detergentów do zmywarki, możesz sama przygotować ekologiczny proszek (po 2 łyżki sody i boraksu). Nie opłukuj talerzy przed włożeniem ich do maszyny, lecz wycieraj kawałkiem ręcznika papierowego. To bardziej ekologiczne.
C. Wydajna kuchenka
Jeśli możesz, wybieraj do gotowania gaz ziemny. Eksploatacja palników gazowych jest o połowę tańsza od płyty elektrycznej powoduje mniejsza emisję gazów cieplarnianych. Jeśli potrzebujesz kuchenki elektrycznej, wybierz indukcyjną, która jest o 30 proc wydajniejsza od standardowej. Pamiętaj, by dobierać wielkość garnka do do pola grzejnego, by płomień lub inne ciepło nie wychodziło poza naczynie. Do odgrzewania czy przyrządzania małych dań używaj kuchenki mikrofalowej lub innych małych urządzeń (np. opiekacza). Zużywają one miel energii niż płyta kuchenna.
D. Kran dozujący wodę
Współczesne technologie pozwalają zredukować zużycie wody nawet o 50 proc. Przy wymianie baterii do kuchni warto wybrać model z ekoblokadą lub ekoprzyciskiem (od 150 zł). Taki kran pozwała podnieść uchwyt jedynie do pewnego poziomu. Dzięki blokadzie nie uda się odkręcić wody zbyt mocno. Takie zabezpieczenie przydaje się zwłaszcza, gdy w domu są dzieci. Jeśli potrzebny jest naprawdę silny strumień, wystarczy lekko odgiąć blokadę. Jeszcze lepszym „strażnikiem” wody jest bateria bezdotykowa z elektronicznym sensorem. Uruchamia się tylko wtedy, gdy wsadzimy pod nią danie. Nie marnuje się nawet kropelka płynu. W tego rodzaju bateriach możesz zaprogramować siłę strumienia i temperaturę wody (od 299 zł).
A o potrawach, które możesz ugotować w swojej ekologicznej kuchni przeczytasz na stronie www.kulinarna.pl